Semnele din naştere. Care sunt cele periculoase?

1 73189 original jpg jpeg

Semnele din naştere sunt pete pe piele, care apar la naştere sau la scurt timp după aceea. Cele mai multe dintre ele nu prezintă motiv de îngrijorare. Altele, în schimb, trebuie investigate amănunţit.

Petele roz (somon)

Aceste pete apar la 50% din bebeluşi. Ele sunt vase mici de sânge vizibile prin piele,care pot apărea pe frunte,pleoape,gât sau spatele capului. Aceste pete sunt inofensive şi nu au nevoie de tratament. De obicei,ele se estompeze în câţiva ani.

Citeşte şi:Soluţii eficiente contra petelor de pe faţă

Hemangioame

Sunt creşteri ale vaselor mici de sânge. Hemangiomul,care are forma unei căpşuni,este prezent la naştere sau apare la scurt timp după accea. Poate fi de culoare roşie şi poate apărea oriunde pe corp,crescând rapid în primele şase luni. Acest tip de hemangioam dispare în 70% din cazuri în şapte ani şi,de obicei,nu are nevoie de niciun tratament.

Malformaţiile vasculare

Sunt semne din naştere foarte rare. O malformaţie vasculară este o încâlceală a vaselor de sânge,care sunt,de obicei,mari şi proeminente. Ele nu dispar în timp şi trebuie să fie tratate. Pe lângă intervenţiile chirurgicale şi medicamente,aceste semne din naştere pot răspunde la embolizare. Embolizarea este o procedură în care malformaţia venoasă este conectată la un dispozitiv care blochează vasele de sânge,făcându-le să se micşoreze.

Citeşte şi:Scapă de petele de pe gât cu bicarbonatul de sodiu

Nevul nevomelanocitic congenital

Acest tip de semn din naştere,numit şi aluniţă,poate apărea la naştere. Aproximativ 1 din 100 de copii se nasc cu o aluniţă. Ea poate avea diferite culori,de la cafeniu la negru,şi orice formă şi dimensiune. Mai mult,poate apărea oriunde pe piele. Aluniţele rareori necesită tratament.

Petele café-au-lait

Acestea sunt alte tipuri foarte frecvente de semne de naştere,care au culoarea cafelei cu lapte. Ele sunt plate şi ovale şi pot apărea oriunde pe corp. Cresc mari în dimensiune,odată cu înaintarea în vârstă. Ele devin periculoase când sunt de mari dimensiuni şi numără mai mult de cinci,caz când semnalează o boală numită neurofibromatoză. Această boală ereditară rară face ca tumorile să crească pe ţesutul nervos.

Credit foto:www.cecofne.com