Pneumonia este cauzată de bacteria numită Steptococcus pneumoniae. Dar anumite virusuri,cum este cel gripal,poate provoca,de asemenea,pneumonie. Deoarece cele mai multe simptome ale acestei boli sunt adesea confundate cu simptomele răcelii sau gripei,există totuşi câteva caracteristici ale acestei afecţiuni,de care trebuie să fii conştientă.

 

Tuse

 

Tusea productivă este un simptom clasic al pneumoniei. Pneumonia bacteriană produce spută verde sau galbenă. Ocazional,sputa poate fi cu pete de sânge ca urmare a invaziei ţesuturilor pulmonare cu bacterie.

 

Febra

 

Poate fi asociată cu frisoane. Acest tip de febră se întâlneşte în deosebi la copii. Adulţii mai în vârstă pot avea febră uşoară.

 

Probleme cu respiraţia

 

Pneumonia este o boală inflamatorie. Bacteria care provoacă boala atacă în primul rând alveolele (sacii de aer) plămânilor. Astfel,ai probleme cu respiraţia. Acestea se pot agrava dacă depui efort sau faci mişcare.

 

Dureri în piept

 

Pe măsură ce inflamaţia se înrăutăţeşte,tusea progresivă se dezvoltă. Începi să simţi înţepături sau dureri în piept. Durerea toracică se poate agrava,împiedicându-te să repiri normal.

 

Confuzie

 

Dificultăţile de respiraţie împiedică oxigenul şi alte substanţe nutritive să ajungă la creier. Lipsa oxigenului poate favoriza delirul sau confuzia şi gândirea neclară,în special la adulţi.

 

Transpiraţie

 

Febra,însoţită de frisoane,cauzează transpiraţia excesivă. Acesta este un simptom al pneumoniei bacteriene.

 

Buzele şi unghiile îşi schimbă culoarea

 

Când suferi de pneumonie bacteriană,există riscul ca unghiile şi buzele şă-şi schimbe culoarea pentru că oxigenul nu mai ajunge la toate celulele corpului. Unghiile devin albe şi buzele se albăstresc.