Siropuri pentru tuse, preparate în casă

1 59465 original jpg jpeg

Când sistemul imunitar este scăzut, te poţi îmbolnăvi cu uşurinţă, iar perioada de refacere poate fi mai lungă decât în mod obişnuit. Însă, terapia cu siropuri din plante te ajută să scapi mai repede de neplăcerile cauzate de vremea rea.

Obţinute din plante,prin macerare sau fierbere,siropurile sunt extrem de benefice pentru organism când luptă împotriva răcelii sau a unor infecţii respiratorii,cât şi în perioada de creştere a rezistenţei.

Sirop de ciuboţica-cucului

Planta conţine substanţe active cu acţiune expectorantă şi de fluidizare a secreţiilor bronşice,fiind de ajutor în bronşite,dar şi în răceli,graţie conţinutului mare de vitamina C şi minerale,precum potasiu şi calciu. Siropul se prepară astfel:rădăcina uscată de ciuboţica-cucului se macină fin cu ajutorul unei răşniţe de cafea,după care se toarnă într-un borcan până când se umple o treime,iar restul se completează cu miere polifloră. Compoziţia se amestecă bine în fiecare zi,timp de 4 săptămâni,după care poate fi folosit.  Siropul obţinut se păstrează la frigider. Se iau 2 linguri ca atare sau în ceai expectorant,de 2-3 ori pe zi.   

Sirop din conuri verzi de brad argintiu

Fiindcă abundă în răşină,minerale şi principii amare,conurile verzi de brad argintiu,folosite sub formă de sirop,fac parte dintre cele mai eficiente remedii împotriva infecţiilor respiratorii. Pentru preparare ai nevoie de un vas de lut în care se pun la macerat conuri de brad,peste care se adaugă miere polifloră. Vasul se acoperă cu un capac,după care se pune la rece timp de 40 de zile. Apoi,conurile de brad se storc bine într-un tifon,iar siropul obţinut se toarnă în sticle închise la culoare şi se depozitează într-un loc răcoros. Se iau câte 4 linguri pe zi,timp de 2 luni.

Sirop de pătlagină

Pătlagina este o plantă folosită contra tusei,bronşitei şi laringitei,fiindcă are proprietăţi antitusive,expectorante şi antibiotice. Pentru preparare unui sirop de pătlagină ai nevoie de 50 de grame de plantă peste care se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 10 minute,după care se strecoară. Lichidului obţinut i se adaugă aceeaşi cantitate de miere polifloră,se amestecă bine,după care se depozitează în sticle închise la culoare. La nevoie se iau 2-3 linguriţe pe zi,cu 30 de minute înainte de mesele principale.

Citeşte şi:

Tratează tusea fără pastile

Soluţii naturale pentru calmarea tusei

Sirop de echinacea şi propolis

Pe lângă faptul că distruge bacteriile,echinacea,în combinaţie cu propolis,este de mare ajutor în tratarea infecţiilor respiratorii,ameliorează durerile de gât,grăbeşte refacerea corpului după răceală sau gripă şi stimulează sistemul imunitar. Toate aceste beneficii se datorează substanţelor nutritive din compoziţia plantei-vitaminele A,E şi C,flavonoide,cupru,potasiu,iod şi fier. Pentru prevenirea sau tratarea răcelilor sau a infecţiilor se ia câte o linguriţă de sirop de 2-3 ori pe zi.Îl găseşti să-l cumperi de la orice plafar.

Sfatul specialistului

Ion Bonchiş,fitoterapeut,telefon:0359.806.9340359.806.934

simeon stalpnicul png

Cel mai bun remediu contra răcelilor şi infecţiilor este siropul din muguri de pin. Pentru un efect maxim,se recomandă administrarea acestuia într-un ceai expectorant (conţine mai multe plante precum cimbru,pătlagină,muguri de pin,ochiul boului,potbal şi alte plante cu proprietăţi terapeutice):2 linguri de sirop la o cană de ceai. Se beau în jur de 5 căni pe zi,înainte de a mânca.  Un alt remediu bun este tinctura de ienupăr,pe care e bine să o luaţi tot în combinaţie cu un ceai expectorant:câte 1 lingură la o cană cu ceai,de 3 ori pe zi,înainte de mesele principale.  De asemenea,se poate folosi şi tinctură de propolis cu o concentraţie de 96%,din care se adaugă între 3 şi 5 picături în ceai. Aceasta are capacitatea de a distruge bacteriile şi de a creşte rezistenţa organismului.