Iarna e o perioadă în care hainele largi şi pieţele mai puţin bogate în legume şi fructe predispun la acumularea de kilograme cu care te vei lupta mai târziu,spre finalul primăverii. Ia măsuri de acum şi caută să-ţi pui la punct un plan de dietă pentru menţinerea siluetei. Mâncând preparate calde şi reconfortante,ai avea un aport de 1.200 de calorii pe zi,ceea ce ţi-ar permite să slăbeşti un kilogram pe săptămână.

Micul dejun pe bază de lactate

La prima masă a zilei,nu uita să incluzi lapte,iaurt sau brânză,pe care le poţi mânca alături de fructe proaspete sau deshidratate,cereale integale (ovăz,mei,hrişcă),pâine integrală prăjită.

Gustările,ajustate în funcţie de efortul depus

Dacă faci sport sau ai o activitate intensă la serviciu ia gustări cu mai multe calorii,un sadviş mic şi un suc natural de fructe. În schimb,dacă eşti sedentară,îţi sunt de ajuns un iaurt mic sau un fruct. Înlocuieşte zahărul cu mierea,care îţi protejează şi sistemul respirator,iar pentru a-ţi întări imunitatea,optează pentru citrice în locul altor fructe.

Un prânz săţios dar fără grăsimi

La mijlocul zilei,te încălzesc şi te menţin în formă o supă de legume şi orez,orez cu mazăre,o supă cremă,o friptură cu carne de pui cu garnitură de legume,o ruladă cu carne de curcan cu salată de legume.

Masa de seară,redusă cantitativ

În general,cheia unei diete de iarnă care nu te îngraşă este să ai porţii mai mici de mâncare,dar cu atât mai mult e bine ca la cină să nu mănânci prea mult. Poţi alege carne albă cu ciuperci şi spanac,peşte făcut la aburi,la cuptor sau la grătar cu sfeclă,salată de legume. Foloseşte ceapă sau usturoi pentru a condimenta mâncarea.

Meniu pentru 7 zile

Luni

Mic dejun

Lapte sau iaurt degresat cu cereal integrale

Gustare

O pară şi câteva migdale

Prânz

Orez cu legume şi pui la cuptor

Gustare

O gutuie

Cină

Carne de curcan la cuptor cu ciuperci şi spanac

Marţi

Mic dejun

Brânză de vaci sau iaurt degresat cu fructe sau cu fulgi de ovăz.

Gustare

Câteva prune.

Prânz

Supă de varză.

Gustare

Un iaurt mic.

Cină

Peşte şi sfeclă preparate la aburi sau la grătar.

Miercuri

Mic dejun

Un bol de lapte cu cereale integrale.

Gustare

Două mere.

Prânz

Ruladă de curcan cu salată de legume.

Supă de pui

Gustare

Un iaurt.

Cină

Supă cremă de legume.

Joi

Mic dejun

Iaurt cu mei sau hrişcă fierte în apă timp de 20 de minute şi o linguriţă de miere.

Gustare

3-4 mandarine mici sau o portocală.

Prânz

Carne de pui la grătar cu broccoli.

Gustare

Un ciorchine de struguri.

Cină

Budincă cu mere,fructe uscate şi brânză de vaci.

Vineri

Mic dejun

Brânză de vaci cu seminţe şi tărâţe de ovăz.

Gustare

O gutuie sau două mere potrivite.

Prânz

Peşte la aburi cu ghimbir şi orez

Gustare

Un iaurt mic degresat.

Cină

Salată cu piept de pui cu legume (ardei,ceapă,roşii cherry)

Sâmbătă

Mic dejun

Lapte cu musli şi fructe.

Gustare

Două portocale.

Prânz

Sărmăluţe de post în foi de viţă.

Gustare

Un iaurt mic.

Cină

Supă cu carne de curcan.

Duminică

Mic dejun

Quinoa fiert în lapte (o măsură de quinoa şi două de lapte),o linguriţă de miere şi fructe.

Gustare

Două pere şi două nuci.

Prânz

Pui la cuptor cu legume la alegere.

Gustare

Un ciorchine de strugure.

Cină

Salată de ton cu roşii cherry şi ceapă.