Taine dăltuite în piatră

1 83212 original jpg jpeg

Te-ai întrebat vreodată cum au fost construite piramidele din Egipt? Cum a fost posibilă ridicarea blocurilor de piatră, fiecare cântărind zeci de tone? Arheologii au încercat să găsească un răspuns. Dar teoriile lor ridică adesea şi mai multe semne de întrebare...

Fortăreaţa Sacsayhuaman din Peru

În Peru, la doar 2 km de capitala incaşilor, Cuzco, se află o citadelă imensă, ridicată în secolul al XV-lea, din ordinul Împăratului Pachacutec. Este construită din piatră, în mai multe trepte, iar în interiorul ei se află 3 ziduri paralele. Situl arheologic îţi captează privirea datorită blocurilor gigantice care par a fi aranjate de fiinţe supranaturale. Cel mai mare cântăreşte aproximativ 350 de tone: are înălţimea de 9 metri, grosimea de 4 metri şi lăţimea de 5 metri. Cercetătorii nu au reuşit să descopere ce tehnologie a fost folosită pentru rotunjirea şi şlefuirea pietrelor, nici cum au fost îmbinate acestea între ele.

Templul lui Jupiter din Liban

Unul dintre cele mai impresionante vestigii ce stăpâneşte şi astăzi pământul ars de soare din valea Bekaa din Liban este Templul lui Jupiter. Este alcătuit din blocuri de piatră care cântăresc sute de tone, deasupra cărora au fost aşezate construcţii megalitice de dimensiuni colosale. Coloanele au aproximativ 30 de metri înălţime, cu un diametru de aproape 2,5 metri. Tot în templul lui Jupiter se află şi cea mai grea piatră din lume – Piatra femeii gravide. Cântăreşte aproximativ 1.200 de tone, e lungă cam cât un bloc cu zece etaje şi are 4 metri lăţime. Pentru a fi mutată, ar fi nevoie de puterea a 21 de macarale moderne!

Marea Piramidă din Giza

Există mai multe ipoteze privind modul în care au fost construite piramidele. Mulţi cercetători şi arheologi s-au întrebat cum au fost ridicate blocurile masive de piatră, mai ales că tehnologia atunci nu era atât de dezvoltată. Există diverse teorii, desigur, dar chiar şi aşa efortul constructorilor de odinioară este impresionant. Bunăoară, Marea Piramidă din Giza a fost construită din milioane, ba chiar miliarde de blocuri de piatră, fiecare bloc cântărind mai mult de 2 tone. Feţele construcţiei finale au fost placate cu plăci şlefuite din calcar. Cercetătorii estimează că echipe însumând 10.000 de sclavi ridicau zilnic circa 340 de blocuri de piatră - şi asta, timp de 23 de ani, cât au durat lucrările de şantier! Astăzi, utilizând camioane, macarale şi maşini computerizate, ar putea fi ridicate doar 50 de blocuri pe zi...

Ipoteze fără răspuns

Ce tehnici foloseau vechii egipteni pentru a ciopli, transporta şi ridica la mari înălţimi blocurile grele de piatră? Este întrebarea pe care arheologii continuă să şi-o pună, chiar dacă s-au avansat câteva teorii. Enigma e cu atât mai mare cu cât construcţiile uriaşe au fost realizate într-o vreme când roata nu fusese inventată. Se crede că, pentru Marea Piramidă, blocuri grele de circa 70 de tone au fost ridicate la înălţimi de 50 de metri, pentru a acoperi Camera Regilor. S-a avansat teoria că bucăţile mari de piatră erau transportate pe rampe – dar nu se ştie dacă erau exterioare, interioare sau dacă înconjurau la exterior piramida. Ridicarea blocurilor s-ar fi realizat, zic cercetătorii, cu un sistem ingenios de macarale.



Recente

insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg