În urma unei discuţii cu antrenorul de tenis de masă de la Top Tenis Arena,am aflat mai multe despre beneficiile practicării acestui sport de către copii.

De la ce vârstă este indicată practicarea acestui sport?

Vârsta optimă la care un copil poate începe să practice tenisul de masă este 8 ani,însă,în unele cazuri,această vârstă poate fi mai mică sau mai mare,în funcţie de abilităţile copilului. Calităţile principale care ar trebui să-i îndemne pe părinţi să îşi îndrume copilul la tenis de masă sunt rapiditatea şi îndemânarea. Pentru că obiceiurile deprinse la vârste fragede se păstrează,este bine să practice tenisul de masă de la început cu un antrenor care să-i explice mişcările corecte.

Cu ce este diferit tenisul de masă faţă de alte sporturi?

Tenisul de masă este atât un sport al minţii,cât şi al corpului. Deoarece nu este un sport de contact,tenisul de masă este un sport unde nu au loc accidentări dese. De obicei,gradul de dificultate,de forţă şi de rezistenţă necesare evoluează odată cu nivelul de pregătire,astfel încât riscul accidentărilor este foarte mic. Pentru că nu întrebuinţează o grupă de muşchi mai mult decât pe altele,tenisul de masă este benefic la vârsta copilăriei. Corpul este lăsat să se dezvolte armonios,fără a fi deformat,pentru că acest sport combină agilitatea de a răspunde la loviturile adversarului cu rapiditatea de organizare a propriei strategii.

Care sunt beneficiile practicării acestui sport?

Principalele beneficii aduse de tenisul de masă sunt:

  • sporirea concentrării şi a stării de vigilenţă
  • stimularea funcţionării creierului
  • dezvoltarea gândirii strategice
  • antrenarea coordonării văz / mână
  • exerciţiu fizic pentru toate grupele de muşchi,fără a deforma organismul
  • un bun mijloc de socializare

Acest sport poate fi practicat de toţi copiii sau există anumite boli în care este contraindicat?

Există puţine situaţii în care tenisul de masă nu este recomandat,ca,de exemplu,în cazul persoanelor cu deficienţe fizice mari,cu afecţiuni cardiovasculare grave,cu tulburări oculare grave sau care au tulburări ale sistemului nervos. Pe de altă parte,tenisul de masă poate constitui un ajutor în ceea ce priveşte integrarea în societate pentru copiii cu dizabilităţi.

În cazul căror afecţiuni este necesară practicarea tenisului de masă şi ce beneficii aduce?

Tenisul de masă este indicat copiilor cu o constituţie mai puţin atletică sau în cazul în care musculatura se dezvoltă într-un ritm mai încet. Practicarea acestui sport creşte mobilitatea corpului şi ajută la dezvoltarea musculaturii,mai ales în zona membrelor inferioare şi a spatelui. Este excelent în cazul copiilor care nu au răbdare sau nu reacţionează bine la emoţii.

De câte ori pe săptămână este bine sa joci tenis de masă?

Dacă este practicat ca hobby,atunci două şedinţe sunt suficiente. Pentru practica de performanţă sunt necesare chiar şi 5 antrenamente pe săptămână.