Ţine la distanţă tulburările digestive!

1 70207 original jpg jpeg

Orice om se confruntă cu dureri de stomac, dar acestea devin cu adevărat problematice în sezonul estival, când, în 90% din cazuri, alimentaţia, căldura şi igiena precară favorizează apariţia neplăcerilor digestive. Ca să te „pui la adăpost“ de aceste afecţiuni şi, la nevoie, să-ţi uşurezi suferinţa, ţine cont de următoarele sfaturi.

Aşa te fereşti de indigestie!

După o masă copioasă ori când combini prea multe feluri de mâncare ţi se face brusc rău? E posibil să fi făcut o indigestie alimentară! Afecţiunea se întâlneşte des la persoanele al căror stomac digeră cu greu alimentele şi suferă de boli ale vezicii biliare.

Simptome frecvente:Greaţă,arsuri,balonare şi dureri abdominale,uneori vărsături.

Cauze posibile:Mâncatul pe fugă,alimentele alterate,mâncărurile picante,consumul excesiv de alcool,fumatul,o cantitate prea mică sau prea mare de acid în stomac,stresul.

Cum o previi:  Dacă ştii că mai tot timpul ai probleme cu stomacul,mestecă bine hrana,nu mânca forţat,evită preparatele care nu-ţi priesc şi consumă fructe cu două ore înainte şi după mesele principale. La fel de important este să nu iei masa târziu (de preferat cu trei ore înainte de-a te culca) şi optează pentru alimente uşoare,ca să nu-ţi îngreunezi digestia.

Ce e de făcut:În caz de indigestie provocată de o cantitate prea mare de acid în stomac,mai ales atunci când nu suporţi durerea,încearcă să iei aspirină şi antiinflamatoare (cu apă,doar la nevoie,după masă). Ca să uşurezi simptomele afecţiunii,ai la dispoziţie şi pastilele care reduc aciditatea din stomac (antiacide).

Soluţii împotriva gastroenteritei

Inflamaţie a stomacului şi a intestinului subţire,gastroenterita este provocată de virusuri şi bacterii ce contaminează apa şi alimentele.

Simptome frecvente:Diaree,uneori greaţă şi vărsături,febră moderată,migrene,senzaţie de balonare însoţită de crampe abdominale intense.

Cauze posibile:De cele mai multe ori,bacteriile care duc la apariţia acestei afecţiuni sunt Salmonella (se transmite cu uşurinţă prin consumul de produse contaminate,de la animale sau dacă nu te speli des pe mâini),Campylobacter (se poate transmite prin consumul de lapte insuficient preparat termic şi de carne crudă sau „în sânge“) şi E. coli.

Cum o previi:  Spală-te cât mai des pe mâini,mai ales înainte de-a mânca,şi ţine mâncărurile la temperaturi corespunzătoare (astfel previi degradarea lor şi contaminarea bacteriană). Specialiştii ne sfătuiesc să evităm consumul apei neîmbuteliate şi de alimente insuficient preparate (mai ales când vine vorba de carne).

Ce e de făcut:Gastroenteritele bacteriene sunt periculoase deoarece nu trec repede şi,adesea,necesită un tratament specific. Pot să aibă urmări grave în special pentru copii,din cauza diareii.  Aceasta din urmă provoacă pierderi mari de apă şi săruri minerale,care duc la deshidratarea acută a organismului. De aceea,ai grijă să bei multe lichide şi să iei săruri care rehidratează corpul.

simeon stalpnicul png

Cum să previi toxiinfecţiile

O formă serioasă de gastroenterită,toxiinfecţia alimentară este cauzată de consumul unui aliment contaminat cu bacterii sau cu toxinele acestora,în special în acest sezon,când temperaturile ridicate „ajută“ la înmulţirea lor.

Simptome frecvente:Dureri de stomac,greţuri,vărsături,diaree,oboseală,care poate dura câteva zile,febră.

Cauze posibile:Bacteriile responsabile de apariţia toxiinfecţiilor sunt Salmonella şi,mai rar,Campylobacter şi Yersinia.

Cum previi:Încearcă să eviţi consumul de alimente care se pot altera cu uşurinţă (ouă,peşte,afumături,maioneze,lactate,sosuri,frişcă etc.),iar când mănânci fructe sau legume,spală-le bine. În plus,medicul specialist dr. Mihai Corneliu Ungureanu ne recomandă să evităm preparatele cu carne tocată,mai ales atunci când luăm masa în oraş. Este indicat să transportăm mâncărurile în geantă frigorifică atunci când mergem în vizită sau într-o călătorie,pentru a nu permite dezvoltarea bacteriilor şi a microbilor.

Ce e de făcut:Dacă te-ai ales cu o toxiinfecţie alimentară,este de preferat să ţii un regim special câteva zile,care îţi va regla tranzitul intestinal şi va contribui la refacerea florei intestinale. Tratamentul medicamentos se stabileşte de medic,în funcţie de simptome şi de intensitatea acestora.

Dr. Roxana Dumitrescu,medic specialist medicină internă,Clinica Regina Maria

abdae2df8268a6320860c8b8768a10c3 jpg jpeg

Temperaturile ridicate din timpul verii îngreunează conservarea anumitor alimente,mai ales atunci când mergem la picnic sau în excursii. Astfel,microbii îşi găsesc uşor loc pe mâncarea noastră. De asemenea,germenii care declanşează afecţiunile digestive de sezon (gastroenterită,toxiinfecţii etc.) pot pătrunde în organism şi prin intermediul consumului de apă din surse nesigure sau al mâinilor murdare.

Regimul alimentar este necesar în orice afecţiune digestivă. Este de preferat să ne ferim de conservele de carne,de afumături,de băuturile acidulate,de fructele şi legumele crude,de alimentele picante şi de prăjeli. De asemenea,respectarea regulilor de igienă individuală reduce riscul de contaminare cu bacterii,virusuri şi microbi care atacă stomacul şi intestinul. Deseori,tratamentul constă în administrarea de medicamente care înlătură infecţiile microbiene,scad temperatura,contra diareii şi a durerilor abdominale.