Fructele şi legumele pe care nu le cumperi din piaţa ţărănească sau din surse bio sunt de provenienţă diversă şi pot prezenta reziduuri de pesticide- substanţe chimice folosite în agricultură pentru a alunga dăunătorii.

Specialiştii americani de la Environmental Working Group au constatat că fructele care prezintă concentraţiile cele mai mari de reziduuri de pesticide sunt merele,strugurii,piersicii,căpşunile.

La polul opus,produsele agricole cu cele mai mici reziduuri chimice sunt avocado,grepfrut,kiwi,mango,ananas. Să le prezentăm,pe rând,beneficiile.

Avocado

Are de două ori mai mult potasiu ca o banană,şi este bogat în grăsimi monosaturare care reduc nivelul de colesterol. Este excelent în dieta copiilor,pentru că ajută în procesul de creştere şi dezvoltare.

Grepfrut

Conţine licopen şi flavonoizi,cu efect antioxidant şi protector împotriva cancerului. Mai are în compoziţie pectină,care ajută la scăderea colesterolului.

Kiwi

Are mai multă vitamină C decât portocala şi ajută la dezvoltarea şi buna sănătate a cartilagiilor,oaselor,dinţilor şi gingiilor. Ajută la scăderea nivelului trigliceridelor din sânge.

Mango

Este bogat în antioxidanţi,luteină şi zeaxantină,care protejează vederea. Când fructul e copt şi dulce,foloseşte-l pe post de desert,iar când nu e foarte copt şi acrişor,îl poţi adăuga cu succes în salate.

Ananas

Conţine o enzimă naturală numită bromelaină,care descompune proteinele,ajutând la digestia lor. Bromelaina împiedică formarea cheagurilor de sânge,inhibă dezvoltarea celulelor canceroase şi ajută la cicatrizarea rănilor.


Citeşte şi:

Top 9 fructe care pot înlocui cu succes medicamentele

Alimente care reduc grăsimile din sânge