Tratamente naturiste cu praz

1 68503 original jpg jpeg

Prazul face partea din aceeaşi familie botanică cu ceapa şi usturoiul, însă efectul prazului este mult mai puternic, având proprietăţi terapeutice mai intense.

Această legumă cu virtuţi de medicament este bogată în minerale (sodiu,potasiu,calciu,mangan,sulf,siliciu,fosfor,fier),vitaminele A,B1,B2 şi C,precum şi celuloză,ulei volatil,proteine şi hidraţi de carbon. 87-90% din masă prazului este apă,ceea ce îi conferă puternice proprietăţi diuretice.

Este foarte sărac în grăsimi,fiind recomandat şi în curele de slăbire. Valoarea energetică este de 22 de calorii la 100 de grame de legumă. Prazul mai este şi un recunoscut tonic al sistemului nervos,laxativ,calmant al tractului digestiv,emolient,expectorant,adjuvant în arteroscleroză,antiseptic. Stimulează funcţionarea bilei şi a stomacului,curăţă arterele de colesterol,distruge germenii patogeni şi ajută chiar şi în cancer.

Iată cum este folosit prazul în tratamentele naturiste!

Tratamente naturiste cu praz-uz cosmetic

Cataplasmele din frunze de praz sunt recomandate în cazul tenurilor acneice şi cuperotice. Sucul de praz cu lapte sau zer se aplică pe ten contra pielii înroşite şi a erupţiilor feţei. De asemenea,din sucul amestecat cu miez de pâine se obţine o pastă care grăbeşte colectarea în abcese şi furuncule.

În plus,dacă se pune la macerat în oţet o frunză de praz timp de 24 de ore şi se aplică ulterior  partea umedă pe bătături sau alte zone întărite ale pielii,acestea vor dispărea ca prin minune.