Trucuri de gătit-Fierberea corectă

Un procedeu garantat pentru ca legumele să nu-şi piardă vitaminele şi toate celelalte calităţi nutritive este fierberea lor corectă.

Prin urmare,fierbe legumele în oala sub presiune sau într-o oală acoperită şi cu pereţi dubli. Dacă mai rămân legume neconsumate,e bine să nu le păstrezi pentru masa următoare.

Unele gospodine,pentru a grăbi fierberea,pun în apă un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu. Nu e deloc recomandat un astfel de procedeou:câştigi timp,dar sacrifici vitaminele C şi D.

Mai trebuie să ştii că:

  • Legumele se fierb sau se coc numai până se înmoaie,nu până se terciuiesc. 
  • Păstrează legumele şi fructele într-o încăpere uscată,întunecată şi răcoroasă,căci vitaminele se distrug uşor sub influenţa umezelii,luminii şi căldurii.

Reguli de bază despre cum să nu pierzi vitaminele din alimente

Nu e foarte complicat să păstrezi vitaminele preţioase din ingredientele pe care le foloseşti:

  • Ţine untul în frigider,într-un recipient acoperit. Adaugă-l în mâncare la sfârşitul preparării,pentru ca vitamina A să nu se degradeze.
  • Înainte de preparare,nu ţine carnea şi peştele în apă,fiindcă proteinele şi sărurile minerale,tot atât de importante ca şi vitaminele,se dizolvă,iar valoarea nutritivă a alimentelor cu pricina scade.
  • Ficatul nu se fierbe,deoarece astfel pierde mare parte din vitaminele A şi D. Înveleşte bucata de ficat în hârtie cerată (pergament) las-o la cuptor. Când e gata,poţi adăuga pe deasupra puţin unt. Toacă ficatul mărunt,presară mărar şi pătrunjel,adaugă câteva picături de lămâie.
  • Legumele proaspete sunt o sursă minunată de vitamine. Spală-le foarte bine,sub jet de apă,şi abia după aceea curăţă-le (de coajă,de seminţe ş.a.). Este un obicei prost să fie curăţate înainte de spălare,pentru că prin acest procedeu se antrenează şi se elimină substanţele nutritive,în special vitaminele şi sărurile minerale. După curăţare şi tăiere,fierbe legumele fără a le lăsa prea mult timp în apă.

Ce mai trebuie să ştii

  •  Pune legumele la fiert direct în apa clocotită,într-un vas acoperit. În acest fel,procesul de fierbere este cât mai scurt iar vitamina C nu se oxidează.
  • Excepţie de la acest mod de preparare o face cartoful! Spală-l foarte bine,descojeşte-l apoi în strat cât mai subţire şi pune-l la fiert în apă rece.

Citeşte şi:

5 semne că ai ales greşit cura de slăbire

5 alimente care favorizează apariţia celulitei