Uimitoarele plante-capcană

1 83231 original jpg jpeg

Reacţionează la cei mai mici stimuli, se contractă ca o capcană sau îşi strâng frunzele, ca o umbrelă, secretă mucilagii lipicioase şi mortale... Ele sunt plantele sensibile la atingere, care au un singur scop: să-şi prindă în mreje prada şi să o devoreze. 

Roua cerului, cursa cu lipici

Drosera rotundifolia sau Roua cerului este o plantă insectivoră care creşte atât în Asia şi America de Nord cât şi în Europa. Cel mai bine se dezvoltă în locurile mlăştinoase şi pe locul cu zăcăminte de turbă. În România o putem admira în câteva rezervaţii naturale. Are un mod subtil de a-şi captura prada, cu ajutorul perişorilor de pe frunzele circulare. Aceşti perişori secretă un lichid lipicios care străluceşte în soare ca picăturile de rouă – de aici şi denumirea populară a plantei. Insectele de prind de seva vâscoasă, tentaculele de pe marginea frunzelor se închid ca o colivie, iar mucilagiul lipicios dizolvă insecta complet.

Capcana lui Venus, avidă de insecte

Planta numită Capcana lui Venus sau Capcana de Oţel – Dionaea muscipula, pe numele ei ştiinţific – este cea mai cunoscută dintre plantele carnivore. Creşte în pe teritoriul Statelor Unite dar, fiind foarte adaptabilă, poate fi cultivată cu uşurinţă. Devorează în mod special insectele mici, pe care le atrage cu mirosul său specific. Capcana este formată din partea terminală a frunzelor şi este declanşată de minimum 2 atingeri ale insectei, în interval de 20 de secunde. Interesant e de ştiut că o frunză-capcană naturală de acest fel nu funcţionează la infinit: după 4-5 închideri, devine inactivă, păstrând doar rolul de fotosinteză.

Ruşinoasă ca o... mimoză

Mimosa pudica, cunoscută popular drept mimoză sau plantă mişcătoare, provine din pădurile tropicale din America de Sud. Se poate acomoda însă şi în grădini. Cu aspect de arbust, planta are o capacitatea extraordinară de a reacţiona la stimuli externi, iar sensibilitatea sa la atingere este spectaculoasă. E suficient să o atingi un pic ca frunzele sale să se strângă ca o umbrelă pe care o închizi – ca să se înfoaie din nou după câteva minute. La fel reacţionează şi la frig sau la lipsa de lumină. Mişcările plantei poartă numele de seismonastie şi sunt produse de prezenţa unor umflături pline cu lichid, la baza frunzelor. La presiune externă, apa este expulzată din ţesuturi iar frunzele se strâng. Reacţia mimozei este de fapt un mecanism de apărare împotriva prădătorilor. Planta mişcătoare adoră lumina, însă nu excesiv de puternică. Vara, face flori sferice, roz-lila şi pufoase, cu aer fragil.

Monstera, târâtoarea

Monstera Deliciosa sau falsul filodendron este o plantă care creşte în pădurile tropicale din America de sud – dar se adaptează bine şi într-un apartament, Este veşnic verde şi e căţărătoare. În mediul ei natural, pare că se deplasează pe pământ. Explicaţia e simplă: lăstarii care ies din seminţe se târăsc pe sol până ce întâlnesc un copac pe care se pot fixa. Numeroasele sale rădăcini adiacente îi permit astfel plantei să se ancoreze de noul ei suport şi să ajungă la lumină. În natură, poate să atingă 20 m lungime, dar în apartament nu depăşeşte 2-3 m lungime.