Pentru că este un organ foarte delicat,vaginulse poate răni când nu este suficient lubrifiat,mai ales în timpul actului sexual,atunci când există fricţiune pe pereţii săi. Mişcările provoacă durere şi răni,crescând riscul de infecţii şi boli. Scăderea lubrifierii vaginale poate fi tratată respectând câteva reguli esenţiale ori prin modificări în dietă şi folosirea lubrifianţilor.

Vaginul se lubrifiază datoriă glandele care sunt localizate la nivelul colului uterin. Umezeala produsă de acestea se deplasează spre colul uterin şi pătrund în canalul vaginal,ajutând la eliminarea celulelor moarte din vagin.

 

Preludiul asigură lubrifierea vaginului

 

În timpul actului sexual,lubrifierea vaginului este esenţială pentru a uşura disconfortul şi durerea în urma fricţiunii. Glandele Bartholin,care se află la deschiderea vaginului,sunt cele care produc lubrifiere suplimentară atunci când o femeie este excitată. Lipsa lubrifierii vaginale în timpul actului sexual poate fi cauzată de preludiulinexistent.

 

Alimentaţia,de ajutor

 

Cele mai multe femei care au ajuns la menopauză,din cauza scăderii nivelului estrogenului,se confruntă cu uscăciune vaginală. Aportul de alimente care au în compoziţie fitoestrogeni,precum soia,seminţele de in,cireşele,ţelina previn uscăciunea vaginală şi reglează nivelul estrogenului în organism.

 

Ce trebuie să eviţi

 

Pentru femeile care se confruntă cu această problemă,există anumite lucruri pe care trebuie să le aibă în vedere. În primul rând,consumul de apă potabilă asigură lubrifierea vaginală. În schimb,cofeina,alcoolul şi alte băuturi diuretice trebuie evitate complet,deoarece acestea ca efect uscarea canalul vaginal.

Produsele dure,parfumate,care conţin substanţe chimice,trebuie să nu fie folosite în zona intimă,pentru că distrug echilibrul pH-ului din vagin. Duşurile vaginale nu fac decât să scadă lubrifierea vaginală,aşa că,evită-le.

Credit foto:www.enfish.com