Vaccin antigripal pro şi contra - Avantaje

Vaccin antigripal pro şi contra - Scade cu minimum 70% riscul de a face gripă

Asta înseamnă că eşti cu cel puţin 70 la sută mai puţin predispus să te confrunţi cu simptome urâcioase precum febră,tuse,congestive nazală şi dureri în tot corpul.

Reduce riscul complicaţiilor grave

Persoanele predispuse la complicaţii sunt mai protejate cu vaccinul antigripal. Între cei care nu ar trebui să stea pe gânduri se numără cei cu sistemul imunitar scăzut,precum persoanele trecute de 50 de ani,femeile gravide,copiii sau suferinzii de afecţiuni cronice (precum bolile de inimă sau astmul). Când vine vorba de virusul gripal H1N1,copiii şi tinerii par a fi cel mai susceptibili de complicaţii.

Vaccin antigripal pro şi contra - Nu te expune virusului

Contrar informaţiilor auzite în stânga şi în dreapta,vaccinarea nu presupune infectarea organismului. Acesta conţine viruşi morţi,deci este imposibil să iei gripă. Virusul are o perioadă de incubare de peste 1 săptămână,aşa că,dacă l-ai contactat cu câteva zile înainte de vaccinare,este normal să se manifeste după.

Ambele vaccinuri gripale (sezoniere şi H1N1) sunt sigure

Experţii susţin că nu există niciun risc major asociat cu vaccinul antigripal,de aceea este recomandat atât copiilor,cât şi persoanelor în vârstă.

Vaccin antigripal pro şi contra - Dezavantaje

Sunt şanse să nu scapi de gripă

Deşi te-ai vaccinat,asta nu înseamnă că eşti complet protejat. Aproximativ 20% dintre cei vaccinaţi au contactat virusul,deoarece vaccinul conţine mai multe tulpini de gripă care circulă în sezonul rece,dar sunt şi unii viruşi care nu au legătură cu vremea şi care nu sunt conţinuţi de vaccin. Dacă faci doar vaccinul sezonier eşti încă vulnerabil la H1N1 şi vice-versa.

Ce e cu reacţiile adverse?

Între cele mai frecvente se numără durere,roşeaţă sau umflături la nivelul braţului. Unii oameni pot chiar să facă febră.  Nu oricine îl poate primi. Este contraindicat copiilor sub vârsta de 6 luni,celor alergici la ouă sau celor care au avut o reacţie severă la vaccinurile făcute anterior.

Vaccin antigripal pro şi contra - Conţin thimerosal

Deşi există opinia eronată că acesta ar fi un conservantcare conţine etilmercur,specialiştii au stabilit încă din 2008 că acesta este un compus organo-mercuric,fără etilmercur (care se crede că ar cauza probleme majore). Unii oameni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest ingredient (în special în ceea ce priveşte expunerea copiilor la el). Vaccinurile gripale fără thimerosal sunt disponibile,dar numai în cantităţi limitate.

Ar putea creşte riscul de sindrom Guillain-Barre

Aceasta este o afecţiune care provoacă slăbiciune musculară,uneori chiar paralizie şi,în cazuri rare,moartea. Nimeni nu ştie cu adevărat ce cauzează Guillain-Barre,iar cei mai mulţi experţi cred că este declanşat de o infecţie. Cu toate acestea,persoanele care au fost vaccinate împotriva gripei porcine în 1970 păreau să fie mai susceptibile de a dezvolta acest sindrom. Se pare că o persoană dintr-un milion vaccinate ar risca să facă sindromul Guillain-Barre.