„Ochii nu sunt doar oglinda sufletului,ci şi a corpului”,spunea Prof. Dr. Benone Cârstocea la recenta lansare oficială a campaniei medicale „Veghează la sănătatea ochilor tăi”,pe perioada căreia poţi beneficia de un examen oftalmologic gratuit.

Totodată,ochii sunt şi organul care oferă informaţii vizibile despre starea generală a sănătăţii,prin analizarea de către medicul specialist a fundului de ochi. Un simplu control poate depista eventuale complicaţii care apar în diabet zaharat şi hipertensiune arterială:

-retinopatie diabetică (cea mai frecventă dintre complicaţiile oftalmologice ale diabetului şi principal cauză de orbire în rândul populaţiei tinere),

-cataractă,

-glaucom.

Potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet,complicaţiile diabetului reprezintă principala cauză de deces în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet. Se estimează că în anul 2010,pe plan mondial,circa 4 milioane de oameni cu vârste între 20 şi 79 de ani au decedat din cauza complicaţiilor acestei afecţiuni.

De aceea,preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie Prof. Dr. Benone Cârstocea se alătură campaniei „Veghează la sănătatea ochilor tăi”,lansată de un cunoscut lanţ de farmacii din România,şi invită pe toţi cei care suferă de diabet zaharat şi de hipertensiune arterială să meargă la un control ocular.

Între 1 octombrie şi 30 noiembrie îl poţi face în farmacii,în Bucureşti,Braşov,Iaşi,Galaţi,Sibiu şi Târgu-Mureş. Afli mai multe detalii privind locurile unde poţi beneficia de acest control şi orarul consultaţiilor accesând site-ul www.centrofarm.rosau telefonând la TelVerde 0800-07-03-07.

Colsultaţiile sunt realizate de către medici oftalmologi,cu aparatură medicală de ultimă generaţie. În urma rezultatului prezumtiv,vei fi consiliată cu privire la complicaţiile diabetului zaharat şi ale hipertensiunii arteriale şi vei fi îndrumată către partenerii medicali pentru investigaţii suplimentare în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine.

Reţine!

Dacă ai diabet sau hipertensiune este necesar să mergi regulat la un examen al fundului de ochi,o dată la 6 luni sau măcar o dată de an,chiar dacă nu ai tulburări de vedere.