Monument al naturii

 

Vulcanii din zona Buzăului au fost declaraţi monument al naturii încă din 1924. Aici sunt toate condiţiile necesare apariţiei formaţiunilor de acest tip:emanaţii de gaze naturale,roci de tip marne şi argile– şi apă de infiltraţie sau apă freatică. Gazele ies cu presiune din zăcăminte situate la adâncime. În drumul lor către suprafaţă,antrenează apele dulci sau sărate,care înmoaie rocile întâlnite. Noroiul rezultat ţâşneşte în trâmbe spectaculoase. Vulcanii de la Pâclele Mici,aflaţi la 12 kilometri de comuna Berca,sunt cei mai spectaculoşi. Aici se află cele mai multe conuri active.

 

 

Cratere cu noroi şi ţiţei

 

Zona dintre Pâclele Mici-Pâclele Mari  a fost declarată rezervaţie-monument al naturii iniţial pe numai 5 hectare. Suprafaţa a fost mărită la 30 de hectare,pentru a cuprinde şi vegetaţia deosebită din zonă. Sunt plante rare,care se dezvoltă numai în mediu sărat. La Pâclele Mari,conurile vulcanilor pot să atingă 8 metri. Poalele conurilor sunt foarte întinse;ici şi colo răsar cratere secundare,sau se văd scurgeri de noroi amestecate,uneori,cu ţiţei. Când plouă,pe pante se formează falii întortocheate;apele care curg în şuvoaie la vale modelează permanent peisajul.

 

 

La Fierbători

 

În partea de nord a comunei Berca,un alt punct de interes este punctul „La Fierbători”. Aici sunt craterele din care bolboroseşte noroi fluid-„bolboroşi”,cum le mai spun localnicii. Sunt excavaţii aproape circulare,în care noroiul pare că fierbe.